odczuwasz dyskomfort podczas chodzenia to prawdopodobnie twardy, lub źle obcięty brzeg płytki paznokcia wrasta w tkankę miekką i narusza jej ciągłość.
Jeśli z kolei Twój paznokieć:
podwija się,
zawija lub
obrazowo zaczyna przypominać rurkę - Twój paznokieć wkręca się powodując ucisk na łożysko.
Głównymi przyczynami wrastających lub wkręcających się paznokci są:
zaburzenia statyki stopy (płaskostopie poprzeczne lub koślawość )
zbyt ciasne lub niewłaściwie dobrane obuwie
nieprawidłowo obcinanie paznokci
nadwaga
ciąża
przypadłość genetyczna
Czym szybciej zareagujemy na ból w okolicach bocznych wałów, tym szybciej możemy wyprowadzić płytkę do stanu właściwego, nie dopuścimy do stanu zapalnego lub zakażenia bakteryjnego.
Właściwe leczenie polega na usunięciu drażniącego "kolca" i zastosowanie preparatów leczniczych.
Czas trwania zabiegu: 30-60 min
Przygotowanie do zabiegu
niemoczenie stóp w szarym mydle
nie "grzebanie" w miejscu bólu
nie stosowanie maści, kremów tuż przed wizytą
Cena zabiegu: od 200 (bez stanu zapalnego) 300 zł + znieczulenie miejscowe (z ziarniną, ze stanem zapalnym)
Zalecenia pozabiegowe:
wizyty kontrolne ustalone ze specjalistą
systematyczna zmiana opatrunku z substancją leczniczą
odpowiednie obcinanie paznokci
aplikacja tamponady, rurek sulci lub klamry ortodoksyjnej
Przeciwskazania:
nieunormowana cukrzyca
problemy z krzepliwością
uczulenia na produkty lecznicze
Jeśli stan Twojego paznokcia nie wymaga nagłej interwencji podologicznej a chciałbyś uzyskać informacje jak pielęgnować paznokcie i nie dopuścić do kolejnego wrastania, UMÓW się na konsultację podologiczną
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.